Resum del cinefòrum ‘El lector’

Aquest és el text de resum que la Cristina Valls de la Biblioteca Antoni Comas ha fet de la Tertúlia Cinefòrum sobre ‘El lector’ que hi vam fer el passat 14 de gener. El text ha sortit publicat al Facebook de les Biblioteques de Mataró.

El passat 14 de gener, el Club de Lectura de la Biblioteca Antoni Comas va inaugurar el 2014 amb una sessió de cinefòrum entorn la pel·lícula El lector, dirigida per Stephen Daldry, i la seva nove·la homònima, de Bernhard Schlink.
Després de la visualització del film, Judith Vives, de l’entitat Hotel Elèctric, va donar a conèixer les principals característiques de l’adaptació cinematogràfica que, tot i que segueix fidelment la història de Bernhard Schlink, planteja algunes diferències a nivell narratiu, aprofundeix en la personalitat del protagonista Michael Berg (Raplh Finnes) en l’edat adulta i ens ofereix la possibilitat de descobrir la relació distant d’aquest amb la seva filla, fruit de la seva ineptitud per consolidar relacions efectives.
Partint de la complexitat de la relació amorosa entre l’adolescent Michael Berg (David Kross) i Hanna Schmitz (Kate Winslet), vint anys més gran que ell, els participants van indagar en la personalitat de cada personatge, les seves actuacions i els motius que els van portar a determinades decisions.
Història ambientada a l’Alemanya dels anys cinquanta, també es va debatre el paper que li va tocar viure a la generació de postguerra com a hereus d’una època on la societat alemanya va caure en la bogeria nazi. Així doncs, el personatge de Hanna esdevé la metàfora de la ignorància de la societat alemanya i el seu comportament respecte el règim del Tercer Reich. D’altra banda, Michael, queda marcat per sempre per la seva història d’amor, però també per la culpa i el remordiment.
En aquest sentit es va comentar la capacitat de l’autor d’englobar en una novel·la curta tants temes i tant profunds i com fa partícip als lectors de les reflexions i dubtes del protagonista. La versió cinematogràfica manté aquesta capacitat per fer reflexionar als espectadors sobre els aspectes ètics i morals que planteja la història.
Judith Vives també va destacar com la narració incideix en la importància de la literatura com a canal de comunicació. Entre Hanna i Michael, la lectura esdevé el substitut a la seva incapacitat de comunicar-se.
Finalment els contertulians van coincidir en l’opinió que la pel·lícula és una molt bona adaptació de la novel·la. Estrenada el 2008, el director Stephen Daldry (Billy Elliot, Las Horas) va comptar amb la col·laboració del guionista i dramaturg britànic David Hare (guionista de Las Horas). Va ser produïda pels també cineastes Anthony Minghella i Sydney Pollack, els quals van morir abans de veure-la i als quals també està dedicada. Kate Winslet va guanyar l’Oscar a la millor actriu amb la seva interpretació del paper de Hanna Schmitz.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s